Historie

Het is het jaar 1979, een aantal mensen steken hun hoofden bij elkaar. Dit om een nieuwe tak van sporten toe te voegen aan het schamele aanbod aan sporten (voetbal) wat het dorp Engelen op dat moment te bieden heeft. Het blijkt een schot in de roos te zijn. Algauw is de vereniging uitgegroeid tot een club waarvan het aantal leden boven de 100 uitstijgt.

Hoofdpersoon bij de oprichting was de heer Boshouwers. Hij durfde, samen met nog een aantal anderen, het aan om in Engelen de Recreatieve Sportvereniging Engelen Bokhoven (RSEB) op te richten die bestond uit meerdere sporten. De eerste sporten die hieronder vielen waren tafeltennis, badminton en een gymclub.

Het badminton heeft een zeer wisselend succes gekend, zo heeft het badminton een afdeling jeugd en volwassenen gehad waarbij het niet ongewoon was dat in de jaren 80 de gymzaal aan de Heuvelstraat meerdere avonden het domein was van het badminton. In de jaren 90 liep het aantal jeugd en volwassenen leden terug door diverse oorzaken, minder animo door de jeugd doordat het aanbod in Engelen aan sporten groter was geworden etc. etc. Maar de grote en hoogte van de zaal heeft uiteindelijk in 1999 ervoor gezorgd dat het badmintonnen in Engelen helaas niet meer in stand te houden was. In 1997 is een grote groep al gevlucht naar de Maaspoorthallen waar tot 2006 met veel plezier is gespeeld. Met de opening van de nieuwe gymzaal in Engelen hebben we nog wel geprobeerd om een nieuwe start te maken maar dat is helaas mislukt.

Tafeltennis is wat dat betreft niet zo heel verschillend geweest van het badminton. Ook hier zijn er ups en downs geweest en zijn er momenten waarop het bestuur de stekker er bij de afdeling uit had willen trekken. Maar gelukkig bestaat de afdeling jeugd en volwassenen nog steeds. In de loop der jaren is er uiteraard een hoop veranderd maar de thuisbasis de Engelenburcht is nog steeds het onderkomen van de tafeltennissers. Er zijn bij het tafeltennis diverse sportieve successen geweest. Zo heeft de vereniging bij de BBTF een aantal keren de zilverentafel (toernooi tussen alle deelnemende vereningen) gewonnen en zijn er in diverse klassen persoonlijke overwinningen geweest in de 8-kampen (toernooi tussen de sterkste 8 uit die klasse) en zijn er diverse kampioenschappen geweest. Gelijktijdig met het tafeltennis was er ook altijd een gezellige club biljarters aanwezig die zelfs in 1985 een eigen biljart kon aanschaffen en die kon plaatsen in een eigen gerenoveerde bijzaal (waar heden dage de kinderopvang zit). Helaas is ook hier door diverse oorzaken in 2001 de stekker uit getrokken.

Momenteel hebben we een actieve club jeugd leden die diverse activiteiten ontplooien zoals het spelen van een ouder-kind toernooi en het spelen van uitwisselingswedstrijden tegen andere bevriende verenigingen. De volwassenen zijn momenteel met een 15-tal leden die in diverse competities (of recreatief) spelen. Hierover kunt u regelmatig iets lezen in de tweeterp.

Naast de hierboven uitgebreide omschreven sporten heeft de vereniging vele gezichten gehad. Hiermee bedoel ik eigenlijk te zeggen dat er in de loop der jaren vele sporten het levenslicht hebben gezien onder de naam van RSEB maar dat deze ook weer afgevallen zijn. Een aantal van die sporten welke bij RSEB het licht hebben gezien zijn de volgende: schaken, dammen, basketbal, volleybal en waarschijnlijk vergeet ik er nog wel een paar.

Tja zult u denken dat zijn er een hoop en waarom zijn die sporten er dan niet meer. Daar ga ik u niet al te veel mee belasten maar de meest gangbare redenen is toch wel de terugloop van het aantal leden en het grote aanbod van diverse sporten in Engelen en omgeving want we zijn in al die jaren toch wel wat mobieler geworden wat uiteraard ook leden van buiten Engelen naar onze vereniging trekt.

Ik moet zeggen het is een leuke vereniging waarbij, zoals de naam recreatieve sportvereniging al zegt, de sportiviteit bovenaan staat. Ik kan u dan ook van harte aanbevelen om eens bij een van de sporten binnen te wandelen en eens te bekijken of de sfeer u aanstaat.